Πάμε Παζάρι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Συμβουλές για επισκέπτες

Την τελευταία 10ετία τα πρωινά των Σαββατοκύριακων τα περνώ περπατώντας στα παζάρια παλιών ειδών που οργανώνουν σύλλογοι ρακοσυλεκτών και γίνονται στην περιοχή του Ελαιώνα κοντά στην Ιερά Οδό. Παλαιότερα αυτά τα παζάρια γίνονταν απέναντι από το Γκάζι στην Κορεάτικη αγορά. Επίσης υπάρχει και ένα καθημερινό αυτοσχέδιο εκτός Κυριακής Πειραιώτικο στην οδό Αλιπεδού.

Παρόμοιου είδους αγορές “FLEA MARKETS” υπάρχουν σε όλες τις μεγαλουπόλεις του εξωτερικού και απ’ όσες έχω επισκεφτεί, τα δικά μας προσφέρουν σημαντικότερες αγοραστικές ευκαιρίες. Για να καταλάβετε τη σημασία αυτών των αγορών στο εξωτερικό, μάθετε πως σε αρκετά πληρώνεις είσοδο για να μπεις και μάλιστα πληρώνεις διπλό ποσό για να μπεις ως “καλύτερος πελάτης” 2-3 ώρες πριν ανοίξει για όλους.

Συχνά, φίλοι που γνωρίζουν την ενασχόλησή μου και μάλιστα βλέπουν ωραία αντικείμενα που απέκτησα σε χαμηλή τιμή, με ρωτάνε για το πώς και που και πότε κλπ. Νομίζω ήρθε η ώρα να μεταφέρω τη γνώση μου σε ένα κείμενο που να βοηθήσει τους αναγνώστες του, να σχολιαστεί και να  εμπλουτιστεί από τους ίδιους.

ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΤα “πάντα” εκτός από αυτά που ζουν στην Κίνα. Καλυμμαύκια, τάπερ, κιθάρες, κατσαβίδια, παντελόνια, περούκες, πλαστικά λουλούδια, συλλογές γραμματοσήμων, μπάλες, αποκριάτικες μάσκες, τεχνητά μέλη, τραπέζια και όλα αυτά σε ένα αχταρμά, το ένα πάνω στο άλλο. Ναι δεν είναι αστείο. Απλά τα έγραψα ως παράδειγμα για το τι θα δείτε και με τη σειρά που θα τα δείτε. Είναι μια πολύβουη αγορά παλιών πραγμάτων, που ο εσωτερικός της κανονισμός τα μόνα που δεν επιτρέπει, είναι η πώληση καινούργιων και τροφίμων.

Η προέλευση των εμπορευμάτων είναι από τους δρόμους, ψάρεμα μέσα από κάδους, τις χωματερές, άδειασμα αποθηκών και σπιτιών και ελάχιστα αγορασμένα για μεταπώληση. Ρούχα μεταχειρισμένα πολλά εισάγονται από χονδρέμπορους με το κιλό και πουλιούνται στο παζάρι με το κομμάτι. Πέρα από τα οικιακά παλιά πράγματα, ενδιαφέρον έχουν και τα επαγγελματικά που μπορεί να είναι οικοδομικά εργαλεία, εξοπλισμός εστίασης, βιομηχανικά είδη κ.α.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΤο σημαντικό είναι πως όλα τα εκθέματα είναι “καθαρά” από συναισθήματα, δάκρυα αποχωρισμού και πονεμένες αναμνήσεις. Είναι σε αυτό το μέρος με έναν απλό έμπορο και όχι με αυτόν που ίσως πέρασαν μαζί τη ζωή τους, ίσως τον κατασκευαστή τους, ίσως αυτόν που έπαιξε μαζί τους, αυτόν που ίσως ίδρωσε για να τα αποκτήσει, αυτόν που του θυμίζουν μοναδικές στιγμές και πρόσωπα… Αντιλαμβάνεστε πως αυτή η καθαριότητα είναι σημαντικότερη από την πραγματική.

ΝΤΥΣΙΜΟ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΣτις γυναίκες μίνι, σκιστά, ντεκολτέ, ψηλοτάκουνα και στους άνδρες γραβάτες, φουλάρια, χρυσαφικά κλπ δεν έχουν θέση. Σχόλια θα προκαλέσουν, τις τιμές θα ανεβάσουν, τα μάτια –ίσως- και τα χέρια μαγνητίσουν. Γι αυτό σεμνά, ούτε μάρκες, ούτε ντύσιμο βιτρίνα του οικονομικού σας επίπεδου. Φουτεράκια, τζιν, αθλητικά. Επειδή έχει πολύ σκύψιμο για να είστε άνετα, φαρδύ παντελόνι που δε θα σας κατεβαίνει από πίσω και στις γυναίκες μπλούζα που να μη κρεμάει και ανοίγει. Το καλοκαίρι καπέλο και γυαλιά ηλίου διότι οι βόλτες αυτές διαρκούν μέσο όρο τρίωρο. Το χειμώνα μετά από βροχή ο χώρος έχει λάσπες και για αυτό παπούτσια ανάλογα. Τα πορτοφόλια σε τσέπες με κουμπί και οι γυναικείες τσάντες κρεμασμένες μπροστά και κλειστές.

ΕΦΟΔΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΚυρίως ψιλά! Κέρματα και μικρά χαρτονομίσματα έχουν την τιμητική τους. Μη πηγαίνετε με 50ευρα περιμένοντας ρέστα. Εκτός του ότι λίγοι πωλητές έχουν τόσα χρήματα, δεν εμπιστεύονται τα μεγάλα χαρτονομίσματα. Η αγορά πλαστών είναι μεν μια διαφορετική αγορά αλλά έχει κοινούς ανθρώπους…

Άνετο μεταφορικό. Δηλαδή. Αν δεν έχετε δίκυκλο όπως εγώ, για να προσεγγίζετε πολύ τις αγορές, θα πρέπει να προσέξετε. Το βάρος των αγορών σας μπορεί να σας δυσκολέψει στη συνέχιση της βόλτας ή ακόμα και το βάρος ενός αντικειμένου να σας αποτρέψει να το αγοράσετε κι ας είναι μία καλή ευκαιρία. Ίσως ένα στενό καροτσάκι λαϊκής ή ένα σακίδιο πλάτης (που δε θα σκοτώσετε τους γύρω), θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν για τη μεταφορά τους στο ΙΧ σας ή στη συγκοινωνία για το σπίτι.

Αν ψάχνετε για γυάλινα ή εύθραυστα αντικείμενα, μερικά κομμάτια εφημερίδα ή καλύτερα αεροστρώμ θα σας είναι πολύτιμα για το τύλιγμά τους.

Υγρά μαντηλάκια απολύμανσης, γάντια μίας χρήσης, μάσκα μύτης κλπ μπορεί να σας είναι χρήσιμα και είναι κάποιοι που κυκλοφορούν με τέτοια προφύλαξη.

Μια μεζούρα ραπτικής στην τσέπη σας θα βοηθήσει για να μετρήσετε κάτι που ψάχνετε. Αν ξεκινάτε αχάραγα φακό. Αν γνωρίζεται από κοσμήματα λούπα, μεγεθυντικό φακό, ζυγαρίτσα.

ΩΡΑΡΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΠαλαιοτέρα που δεν ήταν πολύ οργανωμένα οι πωλητές πήγαιναν από την προηγούμενη για να προλάβουν καλή θέση και τα παζάρια σχεδόν διανυκτέρευαν. Τώρα οι σύλλογοι που ανήκουν τους δίνουν μόνιμο χώρο και συνήθως όλοι είναι στη θέση τους γύρω στις 6 (ανάλογα την εποχή και τον καιρό). Από τις 1 το μεσημέρι αρχίζει το μάζεμα και στις 3 έχουν φύγει όλοι.

Σαφώς το πρωί βρίσκεις περισσότερα πράγματα και μιας και πολλά είναι μοναδικά δεν ξαναβρίσκονται. Αλλά αυτό έχει και το κόστος του. Όπως και στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, το μεσημέρι γίνεται ξεπούλημα – θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Κάποιοι πωλητές εμφανίζονται και από τις 2 το πρωί. Κάποιοι από εμμονή, κάποιοι γιατί δεν έχουν θέση ή θέλουν καλύτερη, αλλά και κάποιοι με πράγματα που δε θα έπρεπε να είναι στο παζάρι για πώληση. Προσοχή λοιπόν.

Ο ΧΩΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΕνώ παλιότερα ο Δήμος Αθηναίων υποστήριζε το επιχείρημα και παραχωρούσε δημόσιο χώρο για το παζάρι, σήμερα όλα τα παζάρια (ναι δεν είναι ένα) γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους στην περιοχή του Ελαιώνα με την ομώνυμη στάση μετρό και διάσπαρτα στις οδούς Αγ. Άννης, Ορφέως και Δημαράκη και κάποια αυτοσχέδια τριγύρω. Φιλοξενούνται σε παλιές βιοτεχνίες και αποθήκες μεταφορικών εταιρειών και στα προαύλιά τους. Τα περισσότερα είναι υπαίθρια. Τα περιφρουρούν για θέματα κυρίως παρκαρίσματος άτυποι σεκιούριτι με γιλέκα φωσφοριζέ του συλλόγου που διοργανώνει το κάθε παζάρι. Οι πωλητές που είναι γραμμένοι στο σύλλογο και λαμβάνουν μέρος παίρνουν συνήθως ένα χώρο 2Χ3 μέτρα έναντι 10 ευρώ την ημέρα. Επίσης στο χώρο υπάρχουν τουαλέτες χημικές και καντίνες με καφέδες και σουβλάκια.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΥπάρχουν υπαίθρια παζάρια που γίνονται σε χωμάτινα με πέτρες χώρους και θέλει προσοχή στο περπάτημα. Οι περισσότεροι «στρώνουν» κάτω και λίγοι έχουν πάγκους, γι αυτό να είστε προετοιμασμένοι για πολύ σκύψιμο.

Αν αγοράσετε κάτι ογκώδες ο πωλητής θα σας βοηθήσει να το μεταφέρετε μέχρι την είσοδο και τα σεκιούριτι θα σας το φυλάξουν μέχρι να φέρετε το ΙΧ σας.

Ένα 5% από τους πωλητές είναι Έλληνες (κανονικοί). Οι υπόλοιποι μισοί είναι Έλληνες Ρομά και Έλληνες μουσουλμάνοι. Οι άλλοι μισοί απ’ όλες τις φυλές. Πακιστανοί, λίγοι Ρωσοπόντιοι, Αλβανοί, Ρουμάνοι (οι νεαροί ρουμάνοι ειδικά θέλουν προσοχή) κλπ

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΘα σας τύχουν σπουδαία ραδιόφωνα με λάμπες, γραμμόφωνα, ξιφολόγχες, εκκρεμή ρολόγια, σκαλιστοί καθρέπτες, ελαιογραφίες, σπάνια βιβλία, ακόμα και τα καθημερινής χρήσης κουζινικά, ρούχα, εργαλεία, μικροέπιπλα και θα πρέπει να αποφασίσετε «στο πόδι» για την αγορά τους.

Τώρα είναι η ώρα των γνώσεων. Ξεχωρίζετε το inox από το γαλβανιζέ; Ξεχωρίζετε το κιλίμι από την κουρελού; Γνωρίζετε κάποια είδη ξύλου, υφάσματος, γυαλιού, πορσελάνης κλπ; Γνωρίζεται τις τεχνοτροπίες που παλαιώνουν σήμερα διάφορα υλικά; Ξεχωρίζετε μια απομίμηση πατίνας από μια αυθεντική; Δε θα μπω σε αυτό το σημείο πιο βαθιά… σε ασημένια, χρυσά, επιμεταλλωμένα κλπ Ούτε σε μάρκες που μεσουράνησαν προηγούμενες δεκαετίες. Ούτε σε καλλιτέχνες και τάσεις διακόσμησης, γνώσεις που θα πρέπει να τις έχει ένας ιστορικός τέχνης.

Μη τρομάζετε. Με λίγες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, λίγο προσοχή, λίγο το ένστικτό σας, λίγο τύχη και θα γίνετε ένας αγοραστής με επιτυχίες που θα ζηλεύουν οι φίλοι σας. Καλύψτε τις ανάγκες σας, κάντε την ψυχοθεραπεία σας, περάστε την ώρα σας όμορφα, οικονομικά και προπάντων λαϊκά.

Η ώρα των τεσσάρων αισθήσεων ήρθε. Κρατήστε τη γεύση για μετά τη βόλτα στο παζάρι που θα σας έχει ανοίξει και η όρεξη από το περπάτημα.

  • Με την όραση κοιτάξτε για φθορές, αποχρωματισμούς, διαβάστε τις μάρκες και τις χρονολογίες. Στα ηλεκτρικά προσέξτε οι βίδες να μη λείπουν, είναι φθαρμένες ή διαφορετικές, σημαίνει πως με το αντικείμενο ασχολήθηκαν και άλλοι μέχρι που το απέρριψαν. Προσέξτε τα φις και τα καλώδια να είναι τα αρχικά ή σύμφωνα με την ηλικία του υλικού (και αυτό δείχνει μαστόρεμα).
  • Με την ακοή ακούστε τα κρύσταλλα, το κεχριμπάρι, τα μουσικά όργανα, ακούστε ένα ρολόι, ένα εργαλείο. Χτυπήστε ελαφρά κάποιο αντικείμενο για να καταλάβετε το πάχος του υλικού. Κρυφακούστε σχόλια από άλλους παρευρισκόμενους, ίσως είναι καλύτεροι γνώστες ή πιο παρατηρητικοί.
  • Με την όσφρηση ξεχωρίστε το δέρμα από τη δερματίνη, μια καμμένη συσκευή, κάτι μουχλιασμένο.
  • Με την αφή ξεχωρίστε το πλαστικό από το κρύο γυαλί, το βαρύ μέταλλο από το χρωμιωμένο πλαστικό, τη μπρούτζινη προτομή από τη βαμμένη γύψινη, το βαθύ ανάγλυφο σε ένα κρύσταλλο, αισθανθείτε το σωστό κλείστρο σε ένα κόσμημα, την υγρασία σε ένα βιβλίο.

Γενικά ψαχουλέψτε πολύ πριν αποφασίσετε να ρωτήσετε τιμή. Επιτρέπετε με την προϋπόθεση να μη βλάψετε το εμπόρευμα. Βρείτε τα ελαττώματά του και κρατήστε τα στη φαρέτρα σας για την ώρα της διαπραγμάτευσης. Αν έχετε παρέα, πάρτε και μια δεύτερη γνώμη. Πολλά ελαττώματα είναι κρυφά και φαίνονται πολύ δύσκολα ή μόνο τυχαία. Αν έχετε smartphone με σύνδεση στο internet, μπορείτε να απομακρυνθείτε και να ψάξετε για κάποιο επώνυμο προϊόν (τιμή, χαρακτηριστικά, κλπ).

Μην εμπιστεύεστε βεβαιώσεις πως κάτι δουλεύει, ούτε όρκους σε ζωές, παιδιά και πεθερές. Γενικά μη ρωτάτε τον πωλητή τπτ που θα λάβετε σοβαρά πέρα από την τιμή. Διαστάσεις, βάρη, υλικό κατασκευής, κατάσταση λειτουργίας, είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΌσοι εκθέτουν στις εισόδους των παζαριών δε κρύβουν ευκαιρίες. Δέχονται περισσότερες προσφορές και περιμένουν τον κατάλληλο αγοραστή. Οι ευκαιρίες κρύβονται στα δυσδιάκριτα και απρόσιτα μέρη.
Δείτε με προσοχή όλο το εμπόρευμα του κάθε πωλητή, δείτε εκεί που συνήθως δεν κοιτάει κάποιος, βάλτε τα χέρια σας στους σωρούς και ψάξτε σε βάθος. Πατήστε με προσοχή ανάμεσα στα εκθέματα και ψάξτε. Ζητήστε από τον πωλητή να σας δώσει κάτι που δε φτάνετε. Επιλέξτε από πωλητές που δεν έχουν συλλογές (δηλώνει γνώση και εξειδίκευση) αλλά ποικιλία ετερόκλητων πραγμάτων.

Με τον καιρό θα επισημάνετε κάποιους πωλητές που θα τους απορρίψετε διαπαντός. Ίσως και ολόκληρα τμήματα του παζαριού όπου κολεγιές πωλητών, δημιουργούν κλίμα “ειδικών” του είδους και με “επιστημονική” σοβαρότητα αποφαίνονται για όλα ως συλλεκτικά, αντίκες, σπάνια κλπ, αλληλοστηρίζοντας ένα ψηλό επίπεδο τιμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπερνάτε απλά και κερδίζετε χρόνο.

ΠΑΖΑΡΕΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΌσο και αν σας ενδιαφέρει ένα αντικείμενο, όση χαρά κι ενθουσιασμό κι αν νοιώθετε που το βρήκατε, ποτέ μη το δείξετε. Οι πωλητές σας παρακολουθούν, μυρίζονται την πρόθεσή σας από μακρυά κι ανεβάζουν την τιμή. Περιεργαστείτε και ρωτήστε τιμή και για άλλα γειτονικά εμπορεύματα, για να μη ξέρει ο πωλητής τι σας “καίει”. Όσο εξωπραγματική τιμή κι αν ακούσετε μην ανησυχείτε. Ζητήστε καλύτερη τιμή για αυτό που σας ενδιαφέρει. Αφήστε τον πωλητή με ησυχία και κοιτώντας τον προσεκτικά, να μιλήσει μόνος του. Αν έχει κατέβει αρκετά αλλά συνεχίζει η τιμή να είναι εκτός της επιθυμητής, αφήστε το προϊόν με ευγένεια στη θέση του και ξεκινήστε να απομακρύνεστε. Το πιθανότερο είναι να σας καλέσει και να ζητήσει αντιπρόταση. Τότε ξεκινάει το παζάρι. Πείτε την τιμή που νομίζετε όση οικονομική απόσταση κι αν έχετε. Ακόμα και κάτω από το μισό της αρχικής. Θα σας απαντήσει και κάπου θα τα βρείτε. Αν δε τα βρείτε συνεχίστε τη βόλτα σας και δεν είναι ντροπή να επιστρέψετε πριν φύγετε (βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει το αντικείμενο) και να δηλώσετε πως η προσφορά σας ισχύει ή και να τη διορθώσετε προς τα πάνω. Ίσως κι ο πωλητής να έχει μετανοιώσει για τη μη πρώτη συμφωνία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι να μην είναι άλλοι μπροστά την ώρα της διαπραγμάτευσης, γιατί μπορεί ο πωλητής να θέλει να κατέβει στην τιμή, αλλά να μη το κάνει για να μη φανεί αδύναμος στις μετέπειτα συναλλαγές.

Παλιά που τα παζάρια γίνονταν σε δημόσιο χώρο οι πωλητές προσπαθούσαν να ξεπουλήσουν όσο όσο και να έχουν άλλα εμπορεύματα την επόμενη φορά. Τώρα που τα παζάρια γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους πολλοί πωλητές σκεπάζουν την απούλητη πραμάτια τους και την επανεμφανίζουν μέχρι να τη βαρεθούνε κι αυτοί κι εμείς οι τακτικοί επισκέπτες. Αν σας ενδιαφέρει ένα τέτοιο αντικείμενο δεν είναι κακό να θυμίσετε στον πωλητή πόσο καιρό το έχει απούλητο διότι ζητάει πολλά.

Το πρωί οι τιμές είναι ανεβασμένες για ένα απλό λόγο: γίνεται διερεύνηση. Την τιμή δε την ξέρει κανείς και δοκιμάζει ο πωλητής την αντοχή των αγοραστών. Επομένως μια χαμηλή προσφορά από ένα τρελό υποψήφιο αγοραστή μπορεί να μην αποφέρει αποτέλεσμα στον τρελό αγοραστή, αλλά θα βοηθήσει τους επόμενους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΝα θυμάστε τα ελαττώματα που είπαμε παραπάνω πόσο σημαντικό είναι να τα εντοπίσετε. Την ώρα της διαπραγμάτευσης απαριθμήστε τα και σχολιάστε τη δυσκολία αποκατάστασης που θα έχετε για να είναι συμφέρουσα η αγορά.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα πράγματα από τον ίδιο πωλητή ζητήστε μετά την επιμέρους και συνολική προσφορά και συζητήστε για όλο το πακέτο.

Οι έμπειροι αγοραστές γνωρίζουν πότε να λένε όχι, ακόμη και όταν η καρδιά τους θέλει να πουν ναι. Εάν ένας πωλητής με τον οποίο παζαρεύετε δεν κατεβαίνει στην τιμή στόχο σας, να ξέρετε πότε να διακόψετε τις διαπραγματεύσεις.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΤο Α και το Ω είναι η ευγένεια. Ζητήστε ότι θέλετε ευγενικά και σίγουρα θα πετύχετε πολλά. Χαιρετίστε, πείτε ευχαριστώ, αστειευθείτε. Οι πωλητές αν και αγράμματοι οι περισσότεροι, μπορεί να μη σας απευθυνθούν στον πληθυντικό, αλλά είναι επικοινωνιακοί χαρακτήρες και αντιλαμβάνονται τη θετική πρόθεση.

Έχετε υπόψη πως πολλοί πωλητές είναι άυπνοι, παγωμένοι, βρεγμένοι ή ιδρωμένοι από τον καιρό, πεινασμένοι, χωρίς τουαλέτα, μανάδες με παιδιά που θηλάζουν μπροστά σας, κουρασμένοι από την ορθοστασία και το κουβάλημα και το μόνο που θέλουν είναι να ξεπουλήσουν και να πάνε με ένα καλό μεροκάματο στο σπίτι. Σεβαστή τε τους και προσέξτε μην εμπλακείτε σε παρεξηγήσεις. Μη ξεκινάτε αντιπαραθέσεις χωρίς λόγο. Μη σχολιάζετε άλλων συναλλαγές. Μη ζητάτε εγγυήσεις. Προσέχετε τα ρέστα και μη τα βάλετε στην τσέπη πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Μη ζητάτε αλλαγές κι ας σας το υποσχέθηκαν. Μη βγάζετε φωτογραφίες χωρίς να ρωτήσετε. Μην είστε σίγουροι πως θα ξαναβρείτε την επόμενη φορά στο παζάρι τον ίδιο πωλητή.

Λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, πολλοί προωθούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη λέγοντας “αν δε δουλεύει φέρτω πίσω να στ’ αλλάξω¨. Αν κάνετε το λάθος να επιστρέψετε κάτι για αλλαγή, το συνηθισμένο είναι να υπαναχωρήσει ο πωλητής στη δική του πρόταση και να σας πει το πήρατε από αλλού, το κάψατε, πως δε πούλαγε ποτέ το συγκεκριμένο, πως ήταν άλλος το πρωί κλπ. Επομένως μη το δοκιμάσετε.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙΚάποιες φορές μπορεί να χρειασθεί να δώσετε προκαταβολή για να κρατηθεί ένα προϊόν. Χωρίς να είναι κανόνας είναι κάτι που λειτουργεί, όπως και να εξοφληθεί μια αγορά και να κρατηθεί λόγω όγκου ή βάρους μέχρι την ώρα αναχώρησης του πελάτη.

Αν αγοράσατε κάτι ογκώδες, αποφύγετε να σας το μεταφέρουν στο σπίτι οι ίδιοι όσο συμφέρουσα κι αν είναι η πρόταση. Ίσως ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν τύποι που θα χαρούν αν δουν τι άλλο έχετε στο σπίτι…

Αν από ατυχία εμπλακείτε σε αντιπαράθεση μείνετε ψύχραιμοι και μην υψώνετε τους τόνους. Ζητήστε να παρέμβει ο πρόεδρος του σωματείου που γίνεται το παζάρι και αν δε διευθετηθεί το θέμα απειλείστε πως θα καλέσετε την αστυνομία. Συνήθως λύνονται οι διαφορές πριν γίνει το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!